Co dělat, když není chuť k jídlu?
Změna chuti a stravovací problémy
Změny chuti – co za nimi stojí?
Změny chuti často popř. změny čichu doprovázejí radioterapii a chemoterapii, mohou se však vyskytnout v případě nádorového onemocnění i před zahájením léčby. Změny vnímání chutí jsou pacienty často podceňovány. Vnímání chutí je však nezbytné, podporuje příjem potravy i její vnímání. Nejčastější poruchou chuti při chemoterapii je změna vnímání sladké a slané chuti, ať už jde o přecitlivělost nebo naopak snížený práh vnímání. Změny chutí často souvisejí se sníženým příjmem potravy vedoucí ke ztrátě hmotnosti, svalové hmoty a celkové zhoršení nutričního stavu, který pak může ovlivnit i kvalitu života.
Co je disgeusie?
Ze studií s onkologickými pacienty vychází, že 15–100 % pacientů se setká během léčby s poruchou chuti tzv. Disgeusií1. Poruchy chuti mohou být prvním článkem dlouhého řetězce nežádoucích účinků vedoucích k zhoršeným výsledkům léčby a snížení kvality života. Důsledkem poruch chuti bývá averze k příjmu potravy či jeho snížení.
Tipy při nechutenství či zvládání změn chuti
Při změnách chuti
- Mnoho onkologických pacientů zažívá změny chuti, ty mohou být pouze dočasné. Snažte se jíst různé typy jídel a chutí, můžete tak naleznout nová oblíbená jídla a vyhnout se jednostranné stravě
- Pro ochucení jídel zkoušejte nová koření či bylinky
- Pokud mají některé nápoje příliš silnou chuť nebo jsou příliš sladké zkuste je naředit vodou nebo mlékem
- Některým pacientů vyhovují spíše studenější jídla než teplá či horká
Užitečné tipy při problémech s příjmem potravy
Když nemáte chuť k jídlu
- Snažte se konzumovat několik menších jídel během dne na místo 3 velkých jídel. Mějte zásobu zmrzliny, jogurtu a jiných, vysokokalorických, vysokoproteinových menších jídel, po kterých můžete kdykoliv sáhnout.
- Při jídle mějte uvolněnou atmosféru, kterou si můžete užít
- Jídla si připravujte tak, aby vypadala co nejvíce lákavě- ozdobte trochou petržele, citronovou kůrou. Obecně platí, že barevnější jídla bývají lákavější.
Když máte nevolnosti
- Snažte se často usrkávat tekutiny mezi jídly. Každý den popíjejte více kalorické nápoje či enterální výživu
- Vyhněte se mastným, tučným, smaženým pokrmům
- Pokud nevolnosti přetrvávají a máte problém s udržením přijaté potravy, informujte svého lékaře. Existuje mnoho variant léčby nevolnosti.
Při bolestech v krku či ústech
- Zkuste jíst měkká jídla nebo pyré bohatá na kalorie a proteiny jako např. ryby, maso, jogurty, pudinky, krémové polévky, mléko či sýr
- Pijte tekutiny s vysokým obsahem kalorií: milkshaky, smoothie, krémové polévky
- Vyhněte se velmi silným či kořeněným jídlům, která by Vás mohla dráždit v ústech
- Před jídlem zkuste cucat zmrzliny oblíbené chuti
- Zeptejte se svého lékaře na další tipy či medikaci při problémech s ústy či krkem
V případě sucha v ústech
- Doporučuje se mít vždy po ruce oblíbený nápoj s vyšším obsahem kalorií v láhvi na vodu
- Snažte se spolu s jídly dostatečně pít, aby bylo i jídlo dostatečně zvlhčené
- Mějte k dispozici omáčky pro přidání do jídla, také pro zvlhčení jídel
- Zkuste použít balzám na rty, abyste je udrželi vlhké
Při zácpě
- Přijímejte větší množství tekutin
- V rámci možností se pokuste navýšit fyzickou aktivitu
- Postupně do jídla zařaďte potraviny s vysokým obsahem vlákniny jako např. syrové ovoce a zeleninu, celozrnné potraviny či luštěniny
Při průjmech
- Omezte příjem vysoce tučných a mastných jídel a potravin
- Omezte jídla a tekutiny s obsahem kofeinu jako např. čokoládu či kávu
- Během dne konzumujte malé porce jídla a pití
Reference: 1. Ravasco P et al. Eur J Oncol Nurs 9. 2005; S84-91.
Reference: Tomíška, M. Výživa Onkologických pacientů, Mladá Fronta, 2019, 978-80-204-4064-8.; Holečková,P. Výživa u onkologicky nemocných, Liga proti rakovině: Praha, http://www.lpr.cz
Vyvážený příjem živin
a energie v nemoci
PROSURE®
Tekutá výživa k dietnímu postupu u pacientů s podvýživou nebo s rizikem vzniku podvýživy, u pacientů s nádorovým nebo jiným zánětlivým onemocněním.
více informacíENSURE® Plus Advance
Komplexní a vyvážená tekutá výživa určená k dietnímu postupu u dospělých s podvýživou a/nebo při ztrátě svalové hmoty, síly a funkčnosti.
více informací